torstai 27. maaliskuuta 2014

Ensiapupakkasu

EAgrippussit
Ensiapupakkaus on valmis. Siinä on:
 • laastareita
 • sideharso
 • ideaaliside
 • haavataitoksia
 • palohaavalappu
 • desinfiointilappuja
 • ihoteippi
 • hydrokortisonivoide
 • antihistiamiinia
 • kyypakkaus
 • kipulääkkeitä
 • antibiottikuuri
 • Puuttuuko jotain?
Kyypakkaus on ensiapu myös tarantulan puremaan. Jos Costa Ricalainen myrkkysammakko puraisee, niin se ei riitä. 

Pyysin lääkäriltä antibiottikuurin tulehtuneen haavan tms varalle. En tiedä mitä Otto pyysi omalta lääkäriltään, mutta sillä on reseptejä poskiontelotulehduksesta ripulilääkkeisiin, ja kaikkea sille välille. Se sai enemmän rokotuksiakin kuin minä.

Meillä on myös malariareseptit, mutta päätettiin ostaa lääkkeet vasta reissunpäältä. Niitä tarvitaan ensimmäisen kerran Etelä-Meksikossa, yli puolen vuoden päästä. Kun muistelee miltä matkatavarat näyttää 1 kk reissun jälkeen, on selvää ettei 6 kk repunpohjalla pyörittely ei tee hyvää lääkkeille. Saa nähdä miten muiden pillereiden kanssa käy.

Kaikki EA-tarvikkeet mahtuvat isoon minigrippussiin. (Pekka Sonni on tartuttanut miuhun minigripmanian. Kaikki on pussitettava.) Jos mitään isompaa sattuu niin pitää hakeutua hoitoon. Ja pitää toivoa, että sitten kun sattuu, hoitoon ei ole pitkä matka.

9 kommenttia:

 1. Kai kipulääkkeissä on ibuprofeenia, parasetamolia ja asetyylisalisyylihappoa? Eli Burana, Panadol ja Aspiriini. Jokainen kun loistaa omalla osa-alueellaan. Ibuprofeenia tulehduksiin, parasetamolia särkyyn ja asetyylisalisyyliä etenkin veren ohentamiseen (jos vaikka joudutte antamaan ensiapua kolmannelle osapuolelle, joka kärsii sydänsairauksista, mutta hänellä on jäänyt nitrot kotiin - puolikas aspiriini pureskeltuna). Ja jos täydennyksiin on tarvetta paikan päällä, niin parasetamoli tunnetaan jenkeissä nimellä "acetaminophen".

  Sakset - Siteitä saattaa joutua leikkaamaan, teippiä, tvs. Pahimmassa tapauksessa vaatteita.

  Kolmioliina - Jos kunnolla pannuttaa fillarilla, niin solisluu on aika yleinen rikkoutumisen kohde, ja se käsi on hyvä jotenkin tukea. Tosin virkaa tekevän version saa väännettyä suurinpiirtein mistä tahansa.

  Avaruuslakana - Varsin monikäyttöinen ja vähän tilaa vievä kapistus.

  Betadine - Jodattu povidoni. Desinfiointiin. Pyyhkeiden heikkous on siinä, että ennen kaikkea ne on kertakäyttöisiä. Vanutyynyjä mukaan, niin betadinen käyttö haavan hoidossa helpottuu. Ja se ei edes kirvele, kuten alkoholi-pohjaiset laput. Tosin se kyllä tekstiiliin osuessaan värjää kyseisen kohdan pysyvästi punaruskeaksi.

  Ensiside - Jonkinmoinen. Koska aina saattaa sattua, että saattaa oikeasti sattua. Suomen Kenttälääkinnän FEB9 eli 9side voisi toiminnallisesti, ja pienen kokonsa suhteen, olla aika sopiva. Toimii painesiteenä ja tarvittaessa myös kiristyssiteenä. Tosin moisella on myös hintaa sen ~10-20 euroa.

  Ja mitähän muuta. Pinsetit. Omasuoja, eli käsineet ja elvytysmaski. No joo.


  Minigrippaus (tai no looginen lajittelu) on hienoa. Pysyvät itsenäisinä kokonaisuuksina, eikä satunnaisesta säkistä tarvitse ruveta penkomaan, että "on se täällä jossain".

  Purevia sammakoita odotellessa... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi paljon neuvoista!

   Sakset ja pinsetit miulla onkin nesessäärissä.

   Desinfiointiainetta olen miettinyt, se on varmaan hankittava. Desinfioituuko haavat käsidesillä? Se kirvelee, mutta sitä meillä on. Ei tarvitsisi kantaa kahta eri desiä..

   Ensiside onkin hankittava, kiitos kun otit puheeksi!

   Avaruuslakana ei ollut tullut mieleenkään. Pitää miettiä sitä. Sekin kuitenkin vie jonkin verran tilaa, vaikkei paljoa.

   Hei! Tästä kommentista on miulle tosi paljon iloa. Kiitos!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kyllä käsidesi toimi siinä missä pyyhkeetkin. Sehän on samaa ainetta geelimäisessä muodossa. Vaikuttavana aineena 50-80% etanoli.

   

Sottaisempaa Betadinea tosiaan ehdotin sen vuoksi, että jodatun povidonin toiminnallinen vaikutus desinfiointiin on astetta laajempi. Kuten lääkeinfo.fi asian ilmaisee:   "Jodattu povidoni on desinfioiva, laajakirjoinen ja nopeavaikutteinen yhdiste, joka vaikuttaa bakteereihin, viruksiin, homeisiin, itiöihin, hiivoihin ja alkueläimiin. Orgaaniset aineet, kuten veri ja märkäerite, eivät heikennä sen tehoa. Jodattua povidonia siedetään yleensä hyvin, eikä se aiheuta jodin käyttöön yleisesti liittyviä haittavaikutuksia, kuten kirvelyä, herkistymistä tai ärsytystä. Koska yhdiste hajoaa iholla vähitellen, aktiivisen jodin määrä pysyy pitkän aikaa riittävän suurena."

   Poista
  4. Kiitos neuvosta!

   Päätettiin olla ottamatta avaruuslakanaa mukaan. Se kuitenkin vie tilaa, vaikkei paljon viekkään.

   Poista
 2. Miina jotain ripulijuomaa kannattaa varmaan ottaa mukaan esim Floridral, jossa on veteen sekoitettava jauhe ja maitohappobakteeri. Nopeuttaa varmasti toipumista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meillä on hiilitabletteja, mutta toi vois olla vielä hyvä lisä! Kiitos vinkistä!

   Poista
 3. Hei!

  Ihan hieno idea tuo irtiotto arjesta. Huikea reitti Vancouver - Buenos Aires.

  Suomeen verrattuna USAssa on pari isompaa haastetta kuten turvallisuus ja ilmasto. USAn ja Meksikon rajalla Meksikon puolella on kaupunkeja, joissa huumekartellit ottavat aseellisesti yhteen. Rikollisten mielenlaatua on vaikea ymmärtää, joten tuollaiset paikat kannattaa kiertää kaukaa. Tuo on selkeä turvallisuusriski.

  Tämä voi kuulostaa omituiselta, mutta kai teillä on mukana jonkin sortin käsiase? Kalifornian suunnalla on puumia, ja tuntuisi hyvin loogiselta, että on jotakin kättä pidempää, millä tuollaiset villipedot pitää loitommalla ainakin jos yöpyy teltassa.

  Kalkkarokäärmeet on täällä USAssa yleisiä. Muistelen, että se on maailman kuudenneksi myrkyllisin käärme. En tiedä, miten kyypakkaus auttaa kalkkaron puremaan vai auttaako ollenkaan.

  Kesäisin Teksasissa on erittäin kuumaa ja Arizonassa vielä kuumempaa. Sellaiset 100 F asteen (noin +40 Celsiusastetta) lämpötilat on hyvin yleisiä. Nestetankkaus on erittäin tärkeää. Jo tuollaisessa ilmassa oleminen on hikistä saati sitten vielä pyöräileminen. Tuon voi tietysti kiertää siten, että menee Vancouverista San Diegoon. On mahdollista, että Kalifornian suunnallakin on noita +40 asteen päiviä, mutta ne on yhtä yleisiä kuin Suomessa yli +25 asteen kelit. Jos menee tuota kautta niin Highway 1 on ehdoton pätkä. Se on todella kaunis tie, on mutkia ja korkeuseroja. Muistelen myös, että nuo vaarallisimmat kaupungit (huumekartellien osalta) on New Mexicon, Teksasin ja Meksikon rajoilla. San Diego olisi siten myös turvallisuusmielessä hyvä valinta.

  Toivottavasti vinkeistä on jotakin apua. Itse olen asunut täällä jo 10 vuotta, joten hiukkasen paikallistuntemusta on karttunut. En minä tälle mitään voi, mutta kombinaatio pyöräily viikkotolkulla + 40 asteen lämpötilassa kyypakkausten kera mahdollisesti Meksikon vaarallisimpien huumekartellien pesäpaikkoihin kuulostaa aika hurjalta.

  Uteliaisuudesta kaivoin tietoa Meksikon vaarallisimmista kaupungeista.

  http://www.gadling.com/photos/10-most-dangerous-cities-in-mexico/#!slide=955573

  Toivon teille turvallista reissua.

  terveisin Jan Peterson  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jan,

   Kiitos vinkeistä. Niistä on apua, tietenkin! En tiennytkään että Californiassa voi kohdata puuman. Emme silti aio ottaa asetta mukaan.

   Pyrimme välttämään vaarallisimmat paikat, ja liikumme tarvittaessa julkisilla kulkuneuvoilla. Pyörät saa nostettua kyytiin melkein mihin vaan.

   Kuumuus voi olla ongelma. Pysyttelemme USA:ssa länsirannikon tuntumassa, varmaankin juuri mainitsemaasi highway 1 myötäillen. Olemme valmiit pitämään päivisin ihan niin pitkiä siestoja kuin ilmasto vaatii!

   t. Miina

   Poista